Lezing op 19 mei: “Het KNMI en de luchtvaart: waarom en hoe?” door Rini Hoevenaren

19 mei 2022

De meeste mensen kennen het KNMI in De Bilt vanwege de dagelijkse weersverwachtingen. Veel minder bekend is dat het KNMI een grote wetenschappelijke en onderzoeksafdeling bezit. Nog minder mensen weten dat het KNMI zich ook bezig houdt met de luchtvaart in Nederland. In feite is de luchtvaart 1 van de pijlers waarop het KNMI gegrondvest is. De luchtvaart kent dan ook al een lange historie bij het KNMI.

In de presentatie neem ik U mee in de luchtvaartmeteorologie zoals die bij het KNMI uitgeoefend werd, wordt en gaat worden. Aan de orde komt o.a. waarom de luchtvaartmeteorologie eigenlijk bij het KNMI zit, huidige verwachtingsmethodieken, maar ik werp ook een blik in de nabije toekomst voor wat betreft de ontwikkelingen, zowel nationaal als internationaal, in dit vakgebied.

 

Over Rini Hoevenaren:

Na zijn middelbare schoolperiode is hij aan de Landbouw Universiteit Wageningen ‘Bodem Water en Atmosfeer’ gaan studeren. Zijn interesse ging vooral uit naar de meteorologie. Na de afronding van zijn studie in 1997 ging hij bij het KNMI werken. De interne opleiding vond plaats in Woensdrecht in samenwerking met Defensie. Hierna werd hij gestationeerd op de luchthaven Schiphol. Eerst als baliemeteoroloog, al snel gevolgd door General Aviation meteoroloog. In 2002 is hij in De Bilt gaan werken. Hier is hij 7 jaar Veiligheidsmeteoroloog geweest, naast zijn werk in de luchtvaart. Vanaf 2004 is hij ook Meteorologisch Adviseur Schiphol, waarbij hij direct de professionele gebruikers van de luchthaven adviseert op het gebied van het weer.

Naast zijn werkzaamheden als meteoroloog heeft hij in 2002 ook een onderwijsacte gehaald. Hij is bij het KNMI nu dan ook verantwoordelijk voor het opleiden van gecertificeerde luchtvaartmeteorologen overeenkomstig de eisen van ICAO en EASA.

De lezing wordt gegeven bij de TU-Delft, Faculteit Lucht- en Ruimtevaarttechniek, Kluyverweg 1 in Delft, Collegezaal B, en begint om 19.30 uur. Wilt u deze lezing volgen dan wordt u verzocht zich daarvoor op te geven via email: nvvl@nlr.nl onder vermelding of u wel of geen lid bent van de NVvL.