Lezing

Lezing op 17 maart 2022 door Evert Jesse: “Elektrische voortstuwing voor luchttransport: Hoop of Hype?”

3 mrt 2022

Het luchttransportsysteem produceert ca 2,5% van de mondiale CO2 uitstoot. Eén van de onderzoeksrichtingen om dit te elimineren is elektrische aandrijving met batterijen voor energieopslag. Hiervoor zijn al een groot aantal projecten opgestart, sommige serieus gefinancierd, voor o.a. VTOL luchttaxies en ultra korte afstand conventioneel transport.

Als dit al technisch haalbaar zou zijn vormt het een uiterst kleine bijdrage aan de totale uitstoot van het luchttransport, wat immers zijn bestaansrecht ontleent aan afstanden van 1000 km en (veel) meer, waar grondtransport geen bruikbaar alternatief kan zijn.

Hoewel elektrische aandrijving in zichzelf erg efficiënt kan zijn, zijn batterijen erg zwaar per eenheid van opgeslagen energie. Bij de huidige generatie lithium batterijen die beschikbaar zijn voor gecertificeerd luchttransport is de massa om een bepaalde hoeveelheid energie op te slaan een factor 100 groter dan van kerosine in een moderne gasturbine.

Moderne transportvliegtuigen hebben voor afstanden van 1000 km ca 10% van hun totaalgewicht als brandstof aan boord. Dit loopt op tot 50% voor intercontinentaal. Het zal duidelijk zijn dat beschikbare batterijen hier geen alternatief voor kerosine kunnen bieden.

Evert Jesse zet in deze lezing e.e.a in perspectief en concludeert dat batterijtechnologie in termen van massa per kWh geïnstalleerd één tot twee grootte-ordes beter moet worden om een praktisch alternatief voor kerosine te vormen. Gegeven de historische ontwikkelingen van batterijtechnologie is dit iets waar je misschien op kan hopen, maar echt niet op mag rekenen. In dit licht is waterstof of “sustainable aviation fuel” een beter paard om op te wedden.

De lezing wordt online gegeven. Wilt u – als niet NVvL-lid – deze lezing volgen dan kunt u zich daarvoor opgeven via email: nvvl@nlr.nl. U ontvangt dan de link naar deze zoom lezing.