22 dec 2021
Lezing op 20 januari 2022 over Radar and Electronic Warfare in World War 2, door Fred Abbink
Bij het naderen van de Tweede Wereldoorlog bereidde Engeland zich voor op een mogelijke invasie door Duitsland en zocht Duitsland naar mogelijkheden om de superieure Engelse Marine te weerstaan. Beide landen ontwikkelden radar als een van de mogelijke hulpmiddelen. De Engelsen ontwikkelden het geïntegreerde Chain Home Air Defence System en airborne radar. Duitsland ontwikkelde geavanceerde Early Warning radars (Freya) en vuurleidingsradar (Würzburg). Tijdens de Battle of Britain en de er opvolgende Blitz werden Chain Home en Airborne radar efficiënt en effectief ingezet om de Duitse Luftwaffe te neutraliseren.
Een grote doorbraak in de radartechnologie was de ontwikkeling en massale productie van de Cavity Magnetron. Hiermee werd het mogelijk om nauwkeurige en lichte airborne radarsystemen te ontwikkelen. Deze waren van doorslaggevend belang bij de luchtoorlog, de bestrijding van onderzeeboten en bombardementsvluchten boven Duitsland. Om gebruik te kunnen maken van de US ontwikkel en productiecapaciteit werden aan het begin van de oorlog veel Engelse ontwikkelingen ter beschikking gesteld van de US (Tizard Mission).
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden steeds nieuwe systemen ontwikkeld om de navigatie en radarsystemen van de tegenstander ongemerkt voor eigen toepassingen te gebruiken (Monica-Flensburg, H2S Naxos, Lichtenstein-Serate), te storen (jamming) (Tinsel, Jostle, Cigar, Corona, Mandrel, Carpet) en te gebruiken om de tegenstander te misleiden (spoofing) (Knickebein-Aspirin en X-Geraet-Bromide, Windows, Perfectos-Erstling/IFF).
Vaak speelden het in handen van de tegenstander vallen van vliegtuigen met nieuwe systemen een essentiële rol bij de ontwikkeling van nieuwe jamming en spoofing systemen en methoden. De presentatie zal een inzicht geven in de ontwikkeling en inzet van de diverse radarsystemen en de voortdurende opvolging van maatregelen en tegenmaatregelen, alsmede in de Nederlandse bijdragen.
De lezing wordt besloten met een korte opsomming van de radarontwikkeling na WO2 en van ‘spoofing’.
Deze lezing is op 18 oktober 2021 gehouden voor de leden van de Algemene Luchtvaart Afdeling van de KNVvL.
Fred Abbink is voormalig directeur van het NLR en voormalig voorzitter van de NVvL
Datum: donderdag 20 januari 2022
tijd: 19.30 – 21.00 uur
vorm: online